Haptotherapie

Haptotherapie

“Uit balans, in balans”

Haptotherapie is een therapeutische behandelingsvorm gebaseerd op de grondbeginselen van de haptonomie. Haptonomie houdt zich bezig met het menselijke gevoelsleven en betekent letterlijk leer of de wetmatigheid (nomos) van het voelen (hapsis).

Uitgangspunten van haptotherapie zijn voelen en ervaren. Het lichaam wordt als drager van het gevoelsleven gezien. De begeleiding/ behandeling richt zich middels oefenvormen, gesprekken en aanraking op de bewustwording van het lichaam en het daarmee verbonden gevoelsleven.

Aanraken en voelen

Aanraken is een natuurlijke manier van gevoelens delen met elkaar. Zo is het vanzelfsprekend om een verdrietig kind te troosten door het bij je te nemen. Of om een ander te bemoedigen met een schouderklopje. Tijdens de behandeling wordt dan ook veel zorg en aandacht besteed aan wat verschillende manieren van aanraken voor je betekent en wat je eigen innerlijke gevoelsreacties hierop zijn. Reacties op bijvoorbeeld het voelen van druk, zachtheid, grenzen, (over)belasting of pijn kunnen meer bewust worden. De aanraking helpt je weer in contact te komen met je innerlijke bewegingen en gevoelens. Zo kun je je eigen (on)mogelijkheden, kwaliteiten en (veer)kracht gaan herkennen. Gevoelens van zelfvertrouwen en zekerheid kunnen dan toenemen.

Zo sterk en veerkrachtig als riet, meebewegend bij storm en terugverend als de storm is gaan liggen.

De behandeling

Tijdens de behandeling wordt er door middel van verschillende oefenvormen, gesprekken en het aanraken van het lichaam stil gestaan bij datgene wat je van je lichaam en jezelf voelt. Daarbij kun je zicht krijgen op je eigen neigingen en patronen. En bewust worden of deze patronen en neigingen gezond voor je zijn of je juist uit balans brengen. Wanneer je ontdekt dat je eigen neigingen/patronen niet altijd goed meer voor jezelf zijn, of je schade berokkenen, geeft het je tevens de gelegenheid om eens te ontdekken wat beter bij je past. En te voelen wat je meer goed zou doen. Zo krijg je meer zicht op je eigen kwaliteiten en valkuilen en wordt je in staat gesteld om nieuwe kwaliteiten en gedragspatronen te verwerven.

Duur van de sessie

De behandeling/begeleiding is individueel. Een sessie duurt maximaal een uur. In de eerste drie sessies vindt een wederzijdse verkenning plaats om te bezien of haptotherapie aansluit bij jouw vraagstelling.

Tarief en vergoeding

Een sessie kost € 90 euro.

Vergoeding

De vergoeding voor haptotherapie door de zorgverzekeraar verschilt per verzekeringsmaatschappij. Meer informatie over vergoedingen kun je vinden op de site van Vereniging van Haptotherapeuten.

Registraties

Lid Vereniging van Haptotherapeuten nummer 445 opgenomen in het Register van GZ-Haptotherapeuten.
AGB code praktijk 90(0)13279
AGB code zorgverlener 90(0)34301

Aanmelden

Je kunt je aanmelden op eigen initiatief, of na verwijzing van bijvoorbeeld een huisarts, specialist, psycholoog, bedrijfsarts of maatschappelijk werker.

Afspraak annuleren

Bij verhindering moeten afspraken 24 uur voor aanvang van de behandeling geannuleerd worden, anders worden ze in rekening gebracht.

Menu